Mogelijks werd deze pagina ook via wifi geladen of bij sommigen beter bekend als het $#&*#$-wifi?!
Misschien volstaat dit voor u, maar wil je echt snelheid en gebruiksgemak nastreven, dan kunnen ondertstaande tips u misschien op weg helpen.

1 Historiek

De echte wifi guru’s kunnen dit deel perfect overslaan, maar voor zij die niet zo thuis zijn in de wifi wereld, schetst het meteen een overzicht.

Ben je op zoek naar een uitgebreide uiteenzetting van Wifi, de historiek en technische specificaties, dan verwijs ik graag naar dit Wikipedia Document.

history of wifi

2 Tips & Tricks

2.1 Wifi Standaarden

Zoals in de historiek duidelijk te lezen valt, is wifi voortdurend onderheving aan verandering. De eerste tip is dan natuurlijk om zoveel als mogelijk de laatste standaarden te volgen wilt u beschikken over de hoogste snelheden.

Er zijn wel een aantal aandachtspunten.
Eerst en vooral zijn de AC-routers nog relatief duur. Kijk je naar de reguliere hardware fabrikanten dan kom je al snel aan 200€ voor een particuliere oplossing. Kijk je richting enterprises dan kijk je al snel aan tegen een bedrag van 500-700€ per antenne.
Het systeem waar wij zeer goeie ervaringen mee hebben is vanaf +-250€ beschikbaar en communiceert met z’n naaste antenne’s indien nodig zodat je een enterprise wifi beleving krijgt bij u thuis of op kantoor.

Ten tweede moet het ook gezegd dat niet alleen uw router van belang is. De toestellen die momenteel de 802.11ac standaard ondersteunen zijn nog niet zo talrijk aanwezig. Vanaf de iphone 6 bvb wordt de nieuwe standaard wél ondersteund, maar de kans is groot dat uw laptop daar nog niet in staat toe is.

Maar ook al beschik je nog niet over de nieuwste apparatuur, ook op oudere apparatuur zijn er een pak finetunings uit te voeren waardoor uw gebruikservaring en performantie drastisch kan toenemen.

2.2 Plaatsing

Een correcte plaatsing van uw router lijkt de logica zelve, maar in de praktijk kan dit nogal eens tegenvallen.
Wifi routers of access points hebben namelijk een hekel aan water, metaal, glas, beton andere isolatoren en helemaal van interfererende toestellen (2.4Ghz). Denk daarbij voornamelijk aan draadloze telefoons, microgolfovens, sommige babyfoons, bluetooth devices edm. Al dergelijke materialen  en toestellen zorgen ervoor dat uw signaal afzwakt waardoor in het slechtse geval een re-transmissie optreedt waardoor op zijn beurt een cascade effect optreedt en u mogelijks zelfs uw volledige connectie verliest.

Daarom wordt aangeraden uw access point zo centraal mogelijk in “open lucht” te plaatsen en dat het liefst 2 tot 3 meter van de begane grond.
Heeft u nood aan meerdere access points of een netwerk van access points dan worden de “regeltjes” nog complexer en moet er met tal van andere zaken rekening gehouden worden.

2.3 Signaalsterkte

Hoe goed of slecht uw router of antenne’s gepositioneerd staan ten op zichte van uw toestel, kan objectief gemeten worden met dure apparatuur zoals die van Fluke, Ekahau of andere spectrum analyzers. Tevens wordt op die manier ook duidelijk of er eventueel sporen zijn van interferende bronnen dan wel om opzettelijke verstoring van het signaal zoals de verboden yammers die her en der te verkrijgen zijn.

Er zijn echter ook goedkopere en zelfs gratis tools te verkrijgen om af en toe een steekproef te doen. Assia’s Cloudcheck en Amped Wifi Analytics zijn twee van die gratis tools.
Wees er u echter wel bewust van dat de kwaliteit van de uitkomst van die tools sterk afhankelijk is van het type netwerkkaart en de compatibileit tussen hardware en software.

Verder zijn op tal van toestellen mogelijkheden om de signaalsterkte van uw router te verhogen of te verlagen. In sommige gevallen kan dit in combinatie met een correcte plaatsing al veel oplossen.
Let wel, een hoger vermogen is daarom niet altijd beter. Misschien heb je wel perfecte wifi ontvangst op uw gsm, maar kan het terugzenden naar de router een probleem opleveren bij verre afstanden want de hardware die in uw gsm zit is meestal niet zo sterk. Al was het maar omdat de fabrikant focust op de levensduur van de batterij.

spectrum analyzer interference identification

Wifi Kanalen

2.4 Kanaalkeuze, channels & bonding

Een eenvoudige stap in het optimaliseren van uw snelheid en performantie is de keuze van de wifi kanalen. Deze kanalen zijn afhankelijk van land tot land, maar in België beschikken we op de vrije 2.4Ghz over 13 kanalen. Omwille van de breedte van het spectrum zijn er slechts 3 kanalen adviseerbaar: 1, 6 en 11.

Van zodra er overlap is met andere wifi zenders is er risico op een verstoring van het signaal met retransmissie en systematische verlaging van de snelheid tot gevolg.

Dit is meestal zeer eenvoudig instelbaar via de configuratiepagina van de router.
Verificatie van de gebruikte kanalen en zenders in de buurt is opnieuw mogelijk met de duurdere spectrum analyzers (zie 2.2) of gratis tools die op smartphones kunnen geïnstalleerd worden. Eén van die tools is bvb WiEye for android, maar wie eventjes rondkijkt op internet vindt nog tal van andere mogelijkheden.

Routers die werken op 5Ghz hebben van bovenstaande problematiek minder last, gezien de bezetting op die frequentie momenteel nog vrij minimaal is en er een pak meer kanalen ter beschikking zijn.

2.5 Drivers of stuurprogramma’s

Hoe meer u gebruik maakt van de laatste nieuwe(re) technologie zoals bvb de 5Ghz band of de 802.11ac standaard, hoe belangrijker het wordt om de stuurprogramma’s of drivers van uw laptop of computer na te zien.
Indien u zich verzekerd hebt van het feit dat uw toestel bovenstaande specificaties aankan, maar het toestel weigert er gebruik van te maken, dan moet dit punt zeker nagekeken worden.
Bij sommige drivers en fabrikanten moeten er zelfs manueel nog settings aangepast worden om het gewenste gedrag en dus performance te hanteren.
Hiernaast zie je een screenshot van een wifi driver.

 

 

 

 

wifi driver

wireless wired

2.6 Repeaters, Powerline of de klassieke kabel

Kom je er na bovenstaande tips & tricks nog niet aan uit, ga dan zeker niet hals over kop op zoek naar een willekeurige repeater of powerline oplossing. Niet alleen zijn sommige toestellen behoorlijk duur, er is absoluut geen garantie op een feilloze werking, wat de fabrikanten ook pretenderen!!
En last but not least, als mobiliteit geen vereiste is en er is een kabel in de buurt, gebruik dan vooral de kabel. Dit is niet alleen het goedkoopst, het is bovendien meestal sneller en betrouwbaarder 🙂

Geen zin om tijd te steken in optimalisatie of lijkt dit je allemaal veel te complex, neem dan zeker eens een kijkje op de webshop waar we een zeer select en gebruiksvriendelijk product verdelen dat letterlijk plug en play is en waar je tevens een centraal beheerstool bijkrijgt die uw meshed netwerk kan controleren en sturen.
contacteer ons vrijblijvend voor assistentie of een oplossing op maat!

Wat als je wifi gewoon kon zien ?